luni, 11 aprilie 2011

Strada Covaci nr.3

Restaurantul Iordache Ionescu, fondat in 1859, a functionat in casa din strada Covaci nr. 3, una din cele mai vechi din Centrul Istoric (din 1852?! se pare ca pardoseala, ramasa intacta, dateaza din acest an).


Cunoscutii "mititei" s-au nascut aici pe Strada Covaci, candva spre sfarsitul veacului 19: 
“Intr-o seara – zice un contemporan – patronul observa ca se terminase rezerva de mate pentru prepararea carnatilor, pe care Orasanu in celebrul sau meniu ii numeste “patricieni”, foarte apreciati si cautati. In fata acestei situatii neprevazute avu o inspiratie si anume sa friga pe gratar carnatii fara invelis. Carnatii, in aceasta forma, nu mai puteau fi ca patricienii, ci erau mai mici. Din acea seara ei devenira un fel de specialitate a casei. La tocatura obisnuita, pentru patricieni, Iordache mai adauga cate ceva: chimen, cimbru, bicarbonat si putin salpetru, toate contribuind la cresterea volumului micilor, cand erau fripti..."
In meniul "casei" figurau cu cinste tuzlamaua, sarmalele cu mamaliguta, paceaua (mancare cu carne de picioare de bou sau berbec, cu sos de otet cu ou), varza cu carne, ghiveciul macelaresc, gratarul, stropite din belsug cu vestitul vin de Dragasani. 
Localul lui Iordache avea ca oaspeti pe  I.L. Caragiale, George Enescu sau George Ranetti, care apreciau mancarea si muzica lautareasca.

In 1900 localul lui Iordache a reprezentat la Paris, Pavilionul Romanesc, cu mititei, tuzlama, mămăliguţă cu brânză şi muzica lui Cristache Ciolac!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu